אנחנו חיים בעולם שכל הזמן משתנה, לעיתים אפילו בקצב שקשה לנו להכיל. גם אנחנו משתנים בהתאם לגיל, למצבנו המשפחתי ולהתנסויות בתקופות שונות של חיינו. תהליכים הדדיים אלו שבין השתנות הסביבה וההשתנות שלנו מתרחשים כל הזמן אז מדוע אנחנו כל כך חוששים משינוי?
זאת משום, שאנחנו בד בבד זקוקים גם לחוויית יציבות והמשכיות של עצמנו ושל חיינו, ואילו השינוי טומן בחובו את הלא מוכר ואת הלא ידוע. אנחנו מוכנים לסבול לעיתים את המצבים הבלתי אפשריים והכואבים, על פני האופציה של שינוי, רק מפני שהם מוכרים וידועים לנו.
מצבי משבר אם כן, מהווים לא פעם הזדמנות לצמיחה ולא רק להשבה של הסטטוס קוו הקודם שלנו. אלה מצבים שמכריחים אותנו להתמודד עם שינויים ולהסתגל אליהם. הם מפרים את האיזון הנפשי שרכשנו לעצמנו במהלך החיים ועל כן מעוררים מצוקה. לעיתים נרגיש בתוכנו את המצוקה בדמות חרדה, לחץ נפשי, דכדוך וחוסר שביעות רצון מחיינו; לעיתים נתמודד עם בעיה גופנית שתסב לנו כאב ולעיתים מצבי החיים המשתנים יזמנו לנו את האתגר הבא (גירושין, שכול, הגיל השלישי וכיו"ב) . מצבים אלה יכולים להיות צמתים משמעותיים בחיינו שיניעו, בעזרת הטיפול, תהליכים של צמיחה והתפתחות.
פסיכותרפיה
טיפול בפסיכותרפיה שואף ליצור תהליך של שינוי פנימי ומעצם היותו תהליך הוא דורש לפנות לו זמן ומקום, התמסרות, יצירת קשר ולמידה של שפה אחרת ממה שאנו מורגלים ביום יום. טיפול מסוג זה מאפשר לאדם הכרות קרובה ועמוקה עם עצמו, כפי שלא ניתן לו להכיר בתוך ההתרחשות הרגילה של חייו.
זו הזדמנות עבורו להקשיב אחרת למצוקותיו ולטפל במכאוביו מבלי להיות בזה לבד. זהו תהליך שנעשה בשניים, מבוסס על דיאלוג וקשר ומאפשר על כן יצירה הדדית של משמעות.